Reklama
 
Blog | Jakub Mráček

Jak ovlivnit evropskou legislativu

Na evropskou legislativu nemusíte jen nadávat - evropskou legislativu už můžete i měnit. Od prvního dubna je tu Evropská občanská iniciativa: podívejme se, k čemu ji zatím Evropané používají a co od toho nástroje můžeme čekat. 

Evropa je v české debatě (a v českých médiích) přehlížené téma, zvlášť, pokud jde o její pozitivní (resp. vstřícně interpretované) pojetí. Veřejný prostor je zcela zabraný tzv. euroskeptiky, kteří si už léta vystačí s rezonujícími poukazy na nesmyslné směrnice a přebujelou byrokracii. O to větší potřebu cítím upozornit na v Česku prakticky utajený instrument, který se (a hned zkraje přiznejme, že těžkopádně) snaží Evropu lidem přiblížit. Je jím Evropská občanská iniciativa, dávající občanům cosi jako zákonodárnou pravomoc. Na základě Lisabonské smlouvy byl institut spuštěn letos na apríla, před dvěma týdny začal být i skutečně využíván. Stojí tedy za to podrobněji rozebrat, o co jde.

Fakt, že v Evropském parlamentu nezřídka zasedají postavičky naplňující spíš definici celebrity (vzpomeňme nejen na českého kosmonauta Remka, ale taky na kontroverzní italské zástupce), se v Lisabonské smlouvě projevil snahou dát možnost zákonodárné iniciativy i běžným Evropanům. Stačí zánlivá maličkost: přípravný tým lidí alespoň ze sedmi zemí a pak milion podpisů opět ze sedmi států (pro každý stát je přitom daná konkrétní minimální kvóta, obvykle v řádu tisíc, resp. desítek tisíc podpisů). Pokud se to stihne za rok, návrh putuje na stůl Evropské komisi, která se jím musí zabývat.

Na centrálním informačním místě o vyhlášených Evropských občanských iniciativách najdeme v tuto chvíli šest témat. Zběžná prohlídka hned prozradí společné slabiny a zároveň nedomrlosti institutu samotného. Za prvé: Ze šesti výzev jsou pouze čtyři publikovány v angličtině (další pak ve francouzštině a italštině). Google Translate nedostatek rychle napraví, nicméně zdaleka ne všichni potenciální signatáři jsou ochotní takhle aktivně jít iniciativě naproti. Za druhé: Sběr “podpisů” na internetu se jeví značně banálně, ve skutečnosti to ale chce značné know-how. Po dvou týdnech byl můj podpis pod jednou z iniciativ 77. Iniciátoři dosavadních témat mezi lidi schopné sehnat statisíce podpisů evidentně nepatří, ale komunita kolem avaaz.org ano. Věci by také pomohla propagace pomocí Google grants. Za třetí: Rok je krátká doba, resp. krátká doba na to, aby se iniciativa spustila a pak se pro ní začala shánět podpora. To se ovšem snadno nezmění.

Reklama

Sečteno, podtrženo: Evropská občanská iniciativa je skvělý nástroj, který se sice ještě musí zbavit svých lehkých křečí, možná ho ale čeká skvělá budoucnost. Zkuste si ho: podpořit můžete třeba jednotné volební právo pro rezidenty v zemích EU nebo lepší podmínky pro hovězí dobytek. A pak? Pak můžete oslovit šest přátel z ciziny a rozjet vlastní iniciativu. Bylo by načase, aby Češi vybředli z evropské pasivity.